علائم و روش هاي درمان سرطان سينه در زنان
سرطان سينه يکي از بيماري هاي رايج در زنان بالاي 35 سال مي باشد که در برخي از موارد در مردان نيز رخ مي دهد.
سرطان سينه (پستان) چيست؟
سرطان سينه يک بيماري است که در بافتهاي سينه تشکيل ميشود. اين بيماري زماني رخ ميدهد که رشد سلولهاي سينه به دليل تغييرات و اختلالات در ژنتيک سلول به صورت بينظم شروع به رشد کنند. اين سلولهاي ناقص و غيرطبيعي به صورت تودهاي در سينه تجمع مييابند و ميتوانند به رشد و گسترش خارج از محدودهي خود بپردازند.
براي گرفتن وقت از دکتر معصومه خوش سيما کليک کنيد
علت ايجاد سرطان سينه در زنان
علت دقيق ايجاد شدن سرطان سينه در زنان هنوز به طور کامل مشخص نشده است. اما بر اساس تحقيقات علمي، عوامل زير به عنوان عوامل محتمل مرتبط با ايجاد سرطان سينه در زنان شناخته شدهاند:
عوامل ژنتيک: تغييرات و اختلالات در ژنهاي موروثي مانند BRCA1 و BRCA2 ميتوانند خطر ابتلا به سرطان سينه را افزايش دهند. وجود سابقه خانوادگي از سرطان سينه نيز ميتواند يک عامل ريسک باشد.
عوامل هورموني: برخي تحقيقات نشان دادهاند که عوامل هورموني مانند افزايش سطح استروژن و پروژسترون در بدن ميتوانند خطر ابتلا به سرطان سينه را افزايش دهند. به عنوان مثال، زناني که ديرتر به سن يائسگي مي رسند ، زناني داراي سن بالاتر در اولين دوره بارداري يا بارداري هاي چندگانه بودهاند، در معرض خطر بيشتري قرار دارند.
سن: ريسک ابتلا به سرطان سينه با افزايش سن افزايش مييابد. بيشتر موارد سرطان سينه در زنان بالاي 50 سال رخ ميدهد.
تاريخچه سابقه سرطان سينه: زناني که در گذشته سابقه سرطان سينه داشتهاند، احتمال ابتلا به سرطان دوم در سينه ديگر يا همان سينه را دارند.
عوامل محيطي: برخي عوامل محيطي مانند مواد شيميايي مضر، مصرف الکل، چاقي و عدم فعاليت بدني ميتوانند باعث افزايش خطر سرطان سينه در زنان شوند.
مهم است بدانيد که هر يک از اين عوامل به تنهايي يا در ترکيب با يکديگر ميتوانند خطر ابتلا به سرطان سينه را افزايش دهند. همچنين، تعداد زيادي عوامل ديگر نيز در بررسي و مطالعه روابط سرطان سينه مطرح شدهاند
علائم سرطان سينه در زنان
علائم سرطان سينه در زنان ممکن است متنوع و بسته به وضعيت هر فرد متفاوت باشد. بعضي از افراد ممکن است هيچ علامتي نداشته باشند و سرطان سينه به طور اتفاقي در بررسيهاي تصويربرداري مشخص شود. با اين حال، برخي از علائم و نشانههاي معمول سرطان سينه عبارتند از:
1. تودهي يا تومور در سينه: اين توده ميتواند در هر قسمتي از سينه احساس شود. آن را ميتوان به صورت يک گردو يا حتي کوچک تر يا يک تودهي نامنظم سفت توصيف کرد. ممکن است در دست خود احساسش کنيد يا در زير پوست و يا در ناحيه زيربغل قابل ديدن باشد.
2. تغيير در شکل و اندازه سينه: اين شامل تورم، تغيير اندازه، تغيير شکل ميشود.
3. تغيير در پوست سينه: اين شامل قرمزي، تغيير رنگ، خارش و ترکها . يا حالت پوست پرتقالي پيدا کردن در پوست سينه ميباشد.
4. ترشحات پستان: اگر پستان يا نوک پستان باز شود يا ترشح غيرعادي از آنها خارج شود .
5. تغيير در بافت زير سينه: اگر تغييري در بافت زير سينه احساس کنيد، مانند سفتي بايد اين موضوع را به پزشک خود اطلاع دهيد.
6. تغييرات نوک پستان: به طرفين يا بالا يا پايين منحرف شدن نوک پستان و يا تو کشيده شدن نوک پستان
7. غيرقرينه بودن پستان ها: نسبت به معاينه قبلي فرد ( البته غيرقرينه بودن پستان ها در حالت نرمال در بسياري افراد وجود دارد اما غيرقرينگي که تازه ديده شود غيرعادي است.
8. بدون علامت بودن ( به همين دليل غربالگري، ماموگرافي و سنوگرافي به صورت روتين از سن 40 سالگي شروع مي شود.
در هر صورت، اگر هرگونه تغيير يا علامتي در سينه خود مشاهده ميکنيد، مهم است به پزشک خود مراجعه کنيد تا بررسي و تشخيص دقيق انجام شود. تشخيص سرطان سينه نيازمند انجام آزمونهاي تصويربرداري مانند ماموگرافي و سونوگرافي، و در صورت لزوم، بيوپسي است.
براي گرفتن نوبت کليک کنيد
آزمايشات مربوط به سرطان سينه
براي تشخيص سرطان سينه، برخي آزمايشات و روشهاي تصويربرداري ممکن است انجام شود. در زير، چند آزمايش و روش شايع براي تشخيص سرطان سينه ذکر شده است:
1. ماموگرافي: اين آزمايش تصويربرداري با استفاده از پرتو ايکس است و براي تشخيص تودهها و تغييرات در بافت سينه استفاده ميشود. در اين آزمايش، تصاويري از سينه گرفته ميشود تا تودههاي مشکوک مشاهده شود.
2. سونوگرافي: اين روش تصويربرداري بر اساس امواج صوتي است و براي تکميل در مورد تودههاي مشکوک استفاده ميشود.
3. بيوپسي: اين روش شامل برداشت نمونه کوچکي از بافت سينه است که در آن نمونهبرداري از توده يا منطقه مشکوک انجام ميشود. نمونهها سپس بررسي ميشوند تا نوع و خصوصيات سلولها تشخيص داده شود. بيوپسي ممکن است به روش سوزن نوک نرم، سوزن نوک سخت يا عمل جراحي انجام شود.
مهم است بدانيد که انجام هر آزمايش و روش بررسي بر اساس تشخيص پزشک شما و وضعيت شما صورت ميگيرد.
انواع جراحي ها براي درمان سرطان سينه
انواع جراحيهاي مختلف براي درمان سرطان سينه عبارتند از:
1. جراحي حفاظت سينه (Breast-Conserving Surgery) : در اين جراحي، توده سرطاني همراه با مقداري بافت سينه اطراف آن برداشته ميشود. سپس بعد از جراحي، معمولاً به ترکيبي از پرتو درماني و در صورت نياز درمان هورموني پرداخته مي شود.
2. ماستکتومي : (Mastectomy) در اين نوع جراحي، کل سينه برداشته ميشود.
3. جراحي بازسازي سينهBreast Reconstruction Surgery) ) : اگر سينه را براي درمان سرطان کامل برداشتيد، ميتوانيد پس از جراحي، به بازسازي سينه فکر کنيد. اين جراحي شامل استفاده از پروتز سينه يا بازسازي با بافت از منطقههاي ديگر بدن مانند شکم يا پشت است.
نوع جراحي درمان سرطان سينه که براي شما مناسب است، بسته به مرحله سرطان، اندازه توده، مشارکت لنفوزدها و ساير عوامل فردي شما تعيين ميشود. تيم پزشکي شما، شامل جراح سينه و متخصصان ديگر، به شما راهنمايي ميکنند و گزينه درماني مناسب را براي شما تعيين خواهند کرد. در هر صورت، مهم است با پزشک خود مشورت کنيد و درباره گزينههاي درماني مختلف، مزايا و معايب هرکدام بيشتر بدانيد تا تصميم بهتري بگيريد.
شيمي درماني براي درمان سرطان سينه
شيمي درماني يکي از روشهاي استفاده شده براي درمان سرطان سينه است در اين روش از داروهاي شيميايي استفاده مي شود که به عنوان عاملهاي سمي بر روي سلولهاي سرطاني تأثير ميگذارند. هدف اصلي شيمي درماني در سرطان سينه عبارت است از:
1. درمان قبل از جراحي (نئوآدجووانت): در برخي موارد، شيمي درماني قبل از جراحي ممکن است براي کاهش اندازه توده سرطاني و کنترل گسترش آن استفاده شود. اين درمان ممکن است به عنوان درمان اوليه استفاده شود يا به عنوان بخشي از درمان ترکيبي که شامل جراحي با پرتو درماني نيز ميشود.
2. درمان پس از جراحي (آدجووانت): شيمي درماني ممکن است بعد از جراحي (مثل ماستکتومي يا جراحي حفاظت سينه) استفاده شود تا باقيماندهي سلولهاي سرطاني را در بدن کنترل کند و خطر بازگشت سرطان را کاهش دهد.
3. درمان سرطان پيشرفته يا پيشرفت کرده: در برخي موارد، شيمي درماني به عنوان درمان اصلي براي سرطان سينه در موارد پيشرفته استفاده ميشود. اين درمان ميتواند به کنترل رشد سرطان، کاهش اندازه توده و کاهش علائم مرتبط با سرطان کمک کند.
داروهاي شيمي درماني ممکن است به صورت خوراکي (در قالب قرص يا مايع) يا از طريق تزريق وريدي به بيمار تجويز شوند. نوع دقيق داروها و روش استفاده از آنها بستگي به وضعيت سرطان، مرحله بيماري، نوع سلولهاي سرطاني و عوارض جانبي ممکن است متفاوت باشد. تصميم نهايي در مورد شيمي درماني براي سرطان سينه بايد توسط تيم پزشکي متخصص سرطان سينه شما گرفته شود.
مهم است بدانيد که شيمي درماني ممکن است با عوارض جانبي موقتي مانند تهوع، استفراغ، کاهش شديد نيروي عضلاني، کاهش تعداد سلولهاي خون و مشکلات مرتبط با سيستم ايمني همراه باشد. اما تعدادي از عوارض جانبي ميتوانند با داروها و روشهاي مداخلهاي مديريت شوند. تيم پزشکي شما قادر است شيمي درماني را منطبق بر وضعيت و نيازهاي شما تنظيم کند و مراقبتهاي لازم را در طول درمان ارائه دهد.
هورمون درماني براي سرطان سينه
هورمون درماني يکي از روشهاي استفاده شده در درمان سرطان سينه است. سرطان سينه ممکن است بر اساس ويژگيهاي خاصي که در بافت سرطاني وجود دارد، به هورمونهاي موجود در بدن وابسته باشد. به عنوان مثال، بيش از ۷۰٪ سرطان سينه در زنان موجب رشد تحت تأثير هورمون استروژن ميشود. در اين مورد، استفاده از هورمون درماني ميتواند در کنترل رشد سرطان سينه و کاهش خطر بازگشت بيماري مؤثر باشد.
در هورمون درماني سرطان سينه، از دو روش اصلي استفاده ميشود:
1. درمان هورموني مثبت استروژن: در اين روش، هدف اصلي از هورمون درماني، کاهش سطح هورمون استروژن در بدن است. اين کاهش ميتواند به دستآوردن کاهش رشد سرطان و کاهش خطر بازگشت آن کمک کند. براي اين منظور، از داروهايي مانند تاموکسيفن و آروماتاز استفاده ميشود.
2. درمان هورموني منفي پروژسترون: در برخي از موارد سرطان سينه، رشد سرطان به هورمون پروژسترون وابسته است. در اين صورت، هدف از درمان هورموني، کاهش سطح هورمون پروژسترون در بدن است. برخي از داروهاي استروژنيک و آنتيپروژسترونيک ميتوانند در اين روش مورد استفاده قرار بگيرند.
هورمون درماني معمولاً براي بيماراني استفاده ميشود که ويژگيهاي خاصي در سرطان سينه خود دارند و به اين درمان حساس هستند. تصميم در مورد استفاده از هورمون درماني براي سرطان سينه بستگي به ويژگيهاي بيمار، نوع سرطان، مرحله بيماري و ساير عوامل دارد. تيم درماني شما، شامل پزشکان متخصص سرطان سينه، ميتوانند شما را در انتخاب و استفاده از بهترين روش هورمون درماني براي شما راهنمايي کنند.
احتمال ريزش مو در روند درمان سرطان سينه
ريزش مو يکي از عوارض جانبي که ممکن است در طول درمان سرطان سينه و به ويژه درمان شيمي درماني رخ دهد. اين عارضه معمولاً موقتي است و پس از پايان درمان به طور طبيعي موها رشد خواهند کرد. در هر حالت، احتمال ريزش مو و شدت آن به عوامل زير بستگي دارد:
1. نوع درمان شيمي درماني: برخي داروهاي شيمي درماني ميتوانند بيشترين تأثير را بر روي ريزش مو داشته باشند. برخي از داروها ميتوانند موجب ريزش مو در سر و ساير بخشهاي بدن مانند موهاي تناسلي، ابروها و مژهها شوند.
2. دوز و طول درمان: مقدار داروهاي شيمي درماني و طول درمان نيز ميتواند تأثيرگذار باشد. معمولاً ريزش مو بيشتر درمانهاي طولاني مدت و با دوزهاي بالاي داروها رخ ميدهد.
3. حالت عمومي بدن: وضعيت عمومي بدن و سلامتي شما نيز ميتواند نقشي در احتمال ريزش مو داشته باشد. بيماراني که قبل از درمان سرطان سينه مشکلات موجودي مانند ضعف عمومي، کم خوني يا مشکلات تغذيهاي داشتهاند، ممکن است در معرض خطر بيشتري براي ريزش مو قرار بگيرند.
آيا سرطان سينه باعث مرگ مي شود؟
بله، سرطان سينه ميتواند در برخي موارد منجر به مرگ شود. اما مهم است بدانيد که پيشرفتهاي قابل توجهي در تشخيص و درمان سرطان سينه صورت گرفته است و نرخ بقا براي بيشتر موارد سرطان سينه بهبود يافته است
اگر سرطان سينه در مراحل اوليه تشخيص داده شود و درمان به موقع و مؤثري انجام شود، احتمال بقاء بالاست. در واقع، درصد بقا براي سرطان سينه در مراحل زودرس، که به آنها مراحل ۰ و ۱ ميگويند، بسيار بالا است.
با اين حال، در مواردي که سرطان سينه در مراحل پيشرفته تشخيص داده شده و به ساير اعضاي بدن (متاستاز) گسترش يافته است، پيشبينيها ممکن است نامطلوب تر باشند. در اين موارد، درمانهاي هدفمند براي کنترل رشد سرطان، مداومت بيماري و بهبود کيفيت زندگي بيماران مورد استفاده قرار ميگيرد.
مهمترين عامل براي بهبود نتايج و افزايش نرخ بقا در سرطان سينه، تشخيص زودرس و درمان به موقع است. از اين رو، توصيه ميشود که خودآزمايي سينه و معاينات سينه منظم را انجام داده و در صورت وجود هرگونه تغيير يا علامت غيرعادي، به پزشک مراجعه کنيد و همچنين انجام ماموگرافي از سن 40 سالگي به بعد به عنوان يک غربالگري در زنان بايد انجام شود. همين در افرادي که سابقه خانوادگي بعضي سرطان ها از جمله پستان، رحم، تخمدان، کولون و .... دارند انجام سونوگرافي و ماموگرافي ساليانه نسبت به افراد معمول جامعه زودتر انجام مي شود.
چک آپ هاي ماهانه براي جلوگيري از سرطان سينه
چک آپهاي ماهانه سرطان سينه به عنوان يک روش خودآزمايي ساده و موثر براي تشخيص زودرس سرطان سينه توصيه ميشود. اين بررسيها به شما امکان ميدهد تا تغييرات غيرعادي در سينه خود را تشخيص داده و به پزشک خود اطلاع دهيد
اگر شما در مورد چگونگي انجام چک آپ ماهانه سرطان سينه يا نحوه تشخيص تغييرات غيرعادي سينه نياز به اطلاعات بيشتر داريد، ميتوانيد با پزشک يا متخصص سرطان سينه خود مشورت کنيد.