آنچه در این مقاله می‌‌خوانید
  • مدیر
  • ٢٥٨٧ بازدید
  • ١٤٠٣-٠٢-٠٥

تمام آنچه که بايد در خصوص کورتاژ و مراقبت هاي بعد از آن بايد بدانيد

کورتاژ (Curettage) يک روش جراحي است براي حذف بقاياي جنين و بافت از داخل رحم است يا روشي براي تشخيص و افتراق بيماري ها اين روش درماني در رفع بسياري از مشکلات مربوط به رحم زنان انجام مي‌شود. همچنين در تشخيص برخي بيماري‌ها مانند سرطان کاربرد دارد.
 

موارد استفاده از کورتاژ تشخيصي

کورتاژ تشخيصي Diagnostic curettage) ) به عنوان يک روش تشخيصي در پزشکي استفاده مي‌شود. اين روش معمولاً براي بررسي و تشخيص بيماري‌ها و نشانه‌هاي مشکوک در داخل رحم و مناطق مجاور آن استفاده مي‌شود.

1. بررسي علت خونريزي رحمي: در صورتي که بيمار با خونريزي رحمي غيرمعمول مواجه شود، کورتاژ تشخيصي ممکن است براي بررسي علت آن مورد استفاده قرار گيرد. اين روش به بررسي بيماري‌هايي مانند پليپ رحمي، فيبروم رحمي، عفونت رحمي و ساير نقص‌هاي ساختاري رحم کمک مي‌کند.
 

براي گرفتن نوبت از دکتر معصومه خوش سيما کليک کنيد

 

2. تشخيص سرطان رحم: در صورتي که در نتايج ابتدايي تست‌هاي نمونه بافت رحمي (مانند آزمايش پاپ اسمير) علائم سرطاني مشاهده شود، کورتاژ تشخيصي براي جمع‌آوري نمونه‌هاي بافت رحمي بيشتر و بررسي دقيق‌تر درماني استفاده مي‌شود.

3. تشخيص عفونت رحمي: در صورت مشکوک بودن به عفونت رحمي، کورتاژ تشخيصي ممکن است براي جمع‌آوري نمونه‌هاي بافت و ساير مواد درون رحم به منظور تشخيص و تعيين نوع عفونت استفاده شود.

4. بررسي نارسايي EL رحم: در برخي موارد، کورتاژ تشخيصي ممکن است براي بررسي و بررسي دقيق لايه ها‌ي داخلي رحم و تشخيص نارسايي لايه ها‌ي رحمي مورد استفاده قرار گيرد.

مهم است بدانيد که استفاده از کورتاژ تشخيصي بستگي به شرايط و نيازهاي هر بيمار دارد و تصميم درماني نهايي بر اساس تشخيص پزشک و بررسي جزئيات هر مورد تعيين مي‌شود.
 

آيا کورتاژ تشخيصي دردناک است؟

کورتاژ تشخيصي ممکن است باعث احساس درد و عدم راحتي در بيمار شود. اما درد و شدت آن بستگي به عوامل مختلفي دارد، از جمله بدن بيمار، مهارت و تجربه پزشک، استفاده از بي حس هاي موضعي و يا تحت بيهوشي موضعي يا کلي و همچنين نوع و مدت زمان کورتاژ اما به طور کلي کورتاژ عملي بدون عارضه و بدون درد مي باشد و با بي هوشي کوتاه مدت يا بي حسي اپيدورال انجام مي شود.

به طور کلي، براي کاهش درد و عدم راحتي در هنگام کورتاژ تشخيصي، از روش‌هاي زير استفاده مي‌شود:

1. قبل از انجام کورتاژ، ممکن است پزشک بيحسي موضعي مانند انژکتورهاي موضعي يا اسپري‌هاي بي حس کننده استفاده کند تا منطقه اطراف رحم را بي‌حس کند و درد را کاهش دهد.

2. بيهوشي موضعي يا کلي: در برخي موارد، بسته به نياز و شرايط بيمار، ممکن است از بيهوشي موضعي يا کلي استفاده شود تا بيمار در طول کورتاژ تحت تأثير داروهاي ضد درد و بيحسي باشد.

3. آنالژزيک (دردسنج): استفاده از آنالژزيک‌ها مانند داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي (NSAIDs) قبل و بعد از کورتاژ مي‌تواند در کاهش درد و التهاب کمک کند.

4. تکنيک‌هاي رفع استرس و آرامش: استفاده از تکنيک‌هاي تنفسي، آرامش‌بخشي و موسيقي ممکن است به بيمار کمک کند تا در هنگام کورتاژ آرامش بيشتري داشته باشد.

مهم است که با پزشک خود در مورد نگراني‌ها و احتمال درد در هنگام کورتاژ تشخيصي صحبت کنيد. او مي‌تواند شما را راهنمايي کند و راه‌هايي را براي کاهش درد و راحتي شما در اين روند ارائه دهد.
 

تمام آنچه که بايد در خصوص کورتاژ و مراقبت هاي بعد از آن بايد بدانيد

 

موارد استفاده از کورتاژ درماني

کورتاژ درماني Therapeutic curettage) ) به عنوان يک روش درماني در پزشکي استفاده مي‌شود. اين روش عموماً براي درمان بيماري‌هاي و نقص‌هايي در داخل رحم و مناطق مجاور آن استفاده مي‌شود. موارد استفاده از کورتاژ درماني عبارتند از:

1. درمان خونريزي رحمي: کورتاژ درماني ممکن است براي کنترل و درمان خونريزي رحمي غيرطبيعي مورد استفاده قرار گيرد. اين روش مي‌تواند باعث از بين رفتن نمونه‌هاي بافتي غيرضروري در داخل رحم شود و خونريزي را کاهش دهد.

2. درمان عفونت رحمي: در صورت تشخيص عفونت رحمي، کورتاژ درماني ممکن است براي تميز کردن و درمان عفونت استفاده شود. در اين روش، با استفاده از لوله‌ي کورتاژ، بافت‌ها و مواد آلوده از داخل رحم برداشته مي‌شوند و سپس ممکن است داروهاي ضد عفوني داخل رحم مورد استفاده قرار گيرند.

3. درمان نموهاي غيرسرطاني رحم: کورتاژ درماني مي‌تواند براي درمان نموهاي غيرسرطاني رحمي مانند پوليپ رحمي، فيبروم رحمي و ديگر توده‌هاي غيرسرطاني استفاده شود. در اين روش، توده‌ها يا بافت‌هاي غيرضروري برداشته مي‌شوند تا علائم و عوارض آنها کاهش يابند.

4. درمان بعد از سقط جنين: پس از سقط جنين، ممکن است باقيمانده‌هاي بافتي در رحم باقي بمانند که موجب خونريزي و عفونت مي‌شوند. کورتاژ درماني مي‌تواند براي تميز کردن رحم و برداشت باقيمانده‌هاي بافتي استفاده شود.

مهم است بدانيد که استفاده از کورتاژ درماني بستگي به شرايط و نيازهاي هر بيمار دارد و تصميم درماني نهايي بر اساس تشخيص پزشک و بررسي جزئيات هر مورد تعيين مي‌شود. همچنين، پس از کورتاژ درماني ممکن است نياز به پيگيري‌هاي بعدي و درمان‌هاي تکميلي باشد.
 

آيا کورتاژ درماني عوارض جانبي خاصي دارد؟

کورتاژ درماني همانند ساير روش‌هاي درماني، ممکن است به عوارض جانبي خاصي منجر شود. اين عوارض ممکن است در هر فرد به صورت متفاوتي بروز کنند و بستگي به عواملي مانند سلامت عمومي بيمار، مهارت و تجربه پزشک و نحوه انجام کورتاژ داشته باشد. برخي از عوارض جانبي ممکن عبارتند از:

1. درد و ناراحتي: بعد از کورتاژ درماني، بيمار ممکن است احساس درد و ناراحتي در منطقه رحم و اطراف آن داشته باشد. اين درد معمولاً ملايم تا متوسط است و به طور عمومي در مدت زمان کوتاهي بهبود مي‌يابد.

2. خونريزي: پس از کورتاژ درماني، بيمار ممکن است خونريزي واضحي در مدتي کوتاه (مثلاً چند روز) داشته باشد. اين خونريزي معمولاً ملايم است و در نهايت بهبود مي‌يابد. با اين حال، در صورت خونريزي شديد يا طولاني‌مدت، بايد به پزشک خود اطلاع داده شود.

3. عفونت: هر عمل جراحي با خطر عفونت همراه است و کورتاژ درماني نيز مستثني نيست. اگرچه عفونت نادر است، اما در صورت بروز علائم عفونت مانند تب، التهاب، خروج مايعات ناگهاني و بوي نامطبوع، بايد به پزشک خود اطلاع داده شود.

4. صدمه به بافت‌هاي سالم: در حين کورتاژ درماني، ممکن است بافت‌هاي سالم رحم نيز تحت تأثير قرار گيرند. اين صدمه ممکن است عوارضي مانند خونريزي بيشتر، التهاب و تشکيل آدرنالين (توده بافتي) در رحم را به همراه داشته باشد.

5. عوارض نادر: عوارض نادري مانند ترشحات مهبلي غيرطبيعي، صدمه به رحم يا ساختارهاي اطرافي، نفوذ لوله‌ي کورتاژ و آسيب به مجراي ادراري ممکن است رخ دهد. اين عوارض بسيار نادر هستند، اما اگر علائم مشابه را تجربه کنيد، بايد به پزشک خود مراجعه کنيد.

 

موارد استفاده از کورتاژ تخليه اي

کورتاژ تخليه‌اي Evacuation curettage) ) يک روش جراحي است که براي خالي کردن محتواي رحم در شرايط خاص مورد استفاده قرار مي‌گيرد. اين روش عموماً در مواردي که براي خروج محتواي رحم نياز به مداخله جراحي دارد، اجرا مي‌شود. موارد استفاده از کورتاژ تخليه‌اي عبارتند از:

1. در صورتي که بارداري ناخواسته رخ داده و بيمار تصميم به پايان دادن به بارداري دارد، کورتاژ تخليه‌اي ممکن است براي خالي کردن رحم از جنين و بافت‌هاي بارداري استفاده شود.

2. در بعضي موارد، حاملگي به طور خودبخودي متوقف مي‌شود، اما در مواردي نياز به مداخله جراحي براي قطع حاملگي و خالي کردن رحم از بافت‌هاي بارداري وجود دارد. کورتاژ تخليه‌اي در اين موارد ممکن است به عنوان روش درماني استفاده شود.

3.در برخي موارد، جنين در رحم فوت مي‌کند و بدن شروع به تخليه آن مي‌کند. اگر اين فرآيند به طور کامل اتفاق نيفتد، کورتاژ تخليه‌اي ممکن است براي خالي کردن رحم از بافت‌هاي جنيني مرده استفاده شود.

4. مولتيپل اسکلروزيس رحمي يک بيماري است که با تشکيل توده‌هاي رحمي در اثر تجمع بافت ناهنجار و عروق غيرطبيعي در رحم همراه است. در برخي موارد، کورتاژ تخليه‌اي مي‌تواند براي خالي کردن رحم از توده‌ها و بافت‌هاي ناهنجار استفاده شود.

5. گاهي اوقات کورتاژ براي خروج پوليپ جفتي ناشي از بقاياي بارداري فراموش شده انجام مي شود چون پوليپ جفتي باعث خونريزي طولاني مدت در فرد مي شود

6. گاهي اوقات کورتاژ تخليه اي جهت تخليه رحم از مول مي باشد که روش درماني و تشخيص انجام مي شود.

مهم است بدانيد که استفاده از کورتاژ تخليه‌اي بستگي به شرايط و نيازهاي هر بيمار دارد و تصميم درماني نهايي بر اساس تشخيص پزشک و بررسي جزئيات هر مورد تعيين مي‌شود. همچنين، پس از کورتاژ تخليه‌اي ممکن است نياز به پيگيري‌هاي بعدي و درمان‌هاي تکميلي باشد.

 

چه مراقبت‌هايي بعد از کورتاژ تخليه‌اي لازم است؟

بعد از انجام کورتاژ تخليه‌اي، مراقبت‌هاي خاصي براي حفظ سلامتي و بهبود سريعتر بيمار لازم است.

1. استراحت: بعد از کورتاژ تخليه‌اي، استراحت کافي براي بدن بسيار مهم است. در روز عمل، بهتر است فعاليت‌هاي سنگين را اجتناب کنيد و براي چند روز پس از عمل، فعاليت‌هاي فيزيکي سنگين را محدود کنيد.

2. مصرف داروها: پزشک شما ممکن است داروهاي ضد التهاب يا ديگر داروهايي را تجويز کند تا درد و ناراحتي پس از عمل را کاهش دهد. به دقت دستورات پزشک را دنبال کنيد و در صورت نياز به داروهاي تسکين درد، از مقدار و زمان مصرف آن‌ها آگاه باشيد.

3. مديريت خونريزي: بعد از کورتاژ تخليه‌اي، خونريزي ممکن است براي مدتي ادامه داشته باشد. اگر خونريزي شديد و بي‌نظم رخ دهد يا به مدت طولاني ادامه داشته باشد، به پزشک خود اطلاع دهيد.

4. جلوگيري از عفونت: براي جلوگيري از عفونت، مهم است هنگام تماس با رحم (مثلاً درمان بافت‌ها) به ضدعفوني کردن دست‌ها و وسايل استريل توجه کنيد. همچنين، پزشک ممکن است آنتي‌بيوتيک‌ها را تجويز کند تا ريسک عفونت را کاهش دهد. دستورات پزشک را در مورد مراقبت از علائم عفونت مانند تب، التهاب و تغييرات غيرطبيعي دنبال کنيد.

5. پيگيري‌هاي بعدي: پس از کورتاژ تخليه‌اي، ممکن است نياز به پيگيري‌هاي بعدي داشته باشيد. اين شامل مراجعات پس از عمل به پزشک، بررسي‌هاي تکميلي، و تعيين وقت‌هاي مورد نياز براي ارزيابي و درمان است.

6. حتما جواب پاتولوژي از عمل جراحي تهيه شده است را مجددا به پزشک خود نشان دهيد. چون گاهي اوقات نياز به درمان دارد و براساس جواب پاتولوژي بايد تجويز گردن.

 

چه آمادگي‌هاي لازم قبل از انجام کورتاژ نياز است؟

قبل از انجام کورتاژ تخليه‌اي، برخي آمادگي‌ها و مراقبت‌هاي لازم است که بايد به آن‌ها توجه کنيد. در زير آمادگي‌هايي که قبل از کورتاژ مورد نياز است را بررسي مي‌کنيم:

1. مشاوره با پزشک: قبل از اقدام به کورتاژ تخليه‌اي، مراجعه به پزشک خود براي مشاوره و بررسي وضعيت شما ضروري است.

2. تست‌ها و آزمايش‌ها: پزشک ممکن است تست‌ها و آزمايش‌هايي را تجويز کند تا وضعيت شما را بررسي کند. اين آزمايش‌ها ممکن است شامل آزمايش خون، سونوگرافي رحم، آزمايش‌هاي هورموني و ساير تست‌هاي تشخيصي باشد.

3. تهيه اطلاعات: پيش از کورتاژ، مهم است که اطلاعات کافي در مورد روش، فرآيند و تاثيرات آن را کسب کنيد. بايد با خطرات و عوارض ممکن، انتظارات درماني و توصيه‌هاي مربوط به پس ازاعمل آشنا شويد. پزشک شما مي‌تواند به شما اين اطلاعات را بدهد و به سوالات شما پاسخ دهد.

4. اخذ راهنمايي‌هاي غذايي: پزشک شما ممکن است قبل از کورتاژ، راهنمايي‌هايي در مورد رژيم غذايي و مصرف مايعات به شما بدهد. برخي از موارد ممکن است مصرف غذاهاي سبک، اجتناب از غذاهاي خاص (مانند غذاهاي سنگين يا حاوي ادويه‌هاي تند) و مصرف مايعات بيشتر را توصيه کند.

5. مديريت داروها: اگر قبل از کورتاژ داروهايي مصرف مي‌کنيد، حتماً به پزشک خود اطلاع دهيد. او ممکن است نياز به تعديل يا قطع برخي داروها داشته باشد تا ريسک عوارض يا تداخل با داروهايي که در طول کورتاژ تخليه‌اي ممکن است استفاده شوند، کاهش يابد.

6. حضورهمراه: در برخي مواردات، پزشک ممکن است توصيه کند که يک همراه داشته باشيد. اين مي‌تواند به شما کمک کند در صورت لزوم پس از عمل حمايت و کمک شود.

 

کورتاژ براي چه افرادي مناسب نيست؟

به طور کلي پزشکان براساس وضعيت پزشکي بيمار و نياز فرد به درمان تصميم مي‌گيرند که آيا کورتاژ مناسب است يا خير. در زير مواردي را بررسي مي‌کنيم که ممکن است کورتاژ براي آن‌ها مناسب نباشد:

1. در بارداري‌هاي پيشرفته، کورتاژ ممکن است مناسب نباشد. اين شامل بارداري در ماه‌هاي پاياني و وضعيت‌هايي است که نياز به روش‌هاي جراحي پيچيده‌تر دارند.

2. اگر عفونت رحم در حال حاضر در حال وقوع است، کورتاژ ممکن است منجر به افزايش خطر عفونت شود. قبل از انجام کورتاژ، بايد عفونت را کنترل کنيد و درمان کنيد.

3. برخي از وضعيت‌هاي پزشکي ممکن است کورتاژ را مشکل‌ساز کنند. به عنوان مثال، افرادي که مشکلات سندرم ترشح قبل از بلوغ يا مشکلات خونريزي ناشي از اختلالات خوني دارند، ممکن است نتوانند به خوبي از کورتاژ استفاده کنند.

4. در برخي موارد، عوارض جدي مانند تشکيل خونريزي بزرگ، تماس با عمق رويه رحم و آسيب به بافت رحم ممکن است منجر به عوارض جانبي جدي شود. در افرادي که از نظر پزشکي آسيب پذير هستند، کورتاژ ممکن است توصيه نشود.

5. در برخي موارد، پزشکان ممکن است روش‌هاي جايگزيني را براي کورتاژ ترجيح دهند. اين شامل روش‌هاي غيرجراحي مانند مصرف داروها، ترميم خودبخودي يا روش‌هاي جراحي ديگر مي‌شود.

مهم است که با پزشک خود در مورد وضعيت شما، نيازهاي درماني و مزايا و معايب کورتاژ صحبت کنيد. پزشک شما بهترين تصميم را براي شما خواهد گرفت و روش درماني مناسب را تعيين خواهد کرد.

 

تمام آنچه که بايد در خصوص کورتاژ و مراقبت هاي بعد از آن بايد بدانيد

 

عمل کورتاژ چقدر طول ميکشد؟

کورتاژ معمولا ۱۰ تا ۱۵ دقيقه طول مي‌کشد. ممکن است زمان ريکاوري چند ساعت طول بکشد و پس از آن اجازه رفتن به خانه را خواهيد داشت.

 

در چه صورت بعد از عمل کورتاژ بايد به دکتر مراجعه کرد؟

1. خونريزي غيرطبيعي: اگر بعد از کورتاژ خونريزي بسيار شديد، طولاني مدت يا غيرطبيعي (با لخته‌هاي بزرگ) داشته باشيد، بايد به دکتر خود اطلاع دهيد. اين ممکن است نشانه وجود مشکلي مانند عفونت يا ترشح ناقص باشد.

2. درد شديد: اگر درد بعد از کورتاژ شديد است و با استفراغ يا مصرف داروهاي تسکين‌دهنده کنترل نمي‌شود، بايد به دکتر مراجعه کنيد. اين ممکن است نشانه وجود عفونت، التهاب يا مشکل ديگر باشد.

3. تغييرات در علائم بدني: اگر علائم بدني شما پس از کورتاژ تغيير کنند، مانند تب، تورم شديد در منطقه تحت عمل، خارش يا قرمزي، بايد به دکتر خود اطلاع دهيد.

4. علائم عمومي نگران کننده: اگر علائم عمومي نگران کننده داريد، مانند تنگي نفس شديد، سردرد شديد و ناراحتي شديد، بايد بلافاصله به دکتر مراجعه کنيد يا به مرکز اورژانس مراجعه کنيد.

5. دستور دکتر: پزشک شما ممکن است دستورات خاصي در مورد بعد از عمل و مراقبت‌هاي بعد از کورتاژ به شما بدهد. براي رفع سوالات و اطمينان از پيشرفت صحيح، بايد به دستور پزشک عمل کنيد و در زمان مقرر به دکتر مراجعه کنيد.

مهم است که هرگونه علائم نگران‌کننده را به دکتر خود گزارش دهيد. او مي‌تواند وضعيت شما را ارزيابي کند و در صورت لزوم اقدامات لازم را انجام دهد.

 

نويسنده : دکتر معصومه خوش سيما



پست اخیر
تمام آنچه که بايد درباره بارداري بدون دخول بدانيد
تمام آنچه که بايد درباره بارداري بدون دخول بدانيد
١٤٠٣-٠٦-١٧
رابطه جنسي يا سکس در پريودي
رابطه جنسي يا سکس در پريودي
١٤٠٣-٠٦-٠٧
تيروئيد در بارداري
تيروئيد در بارداري
١٤٠٣-٠٥-٢٠
افسردگي در دوران بارداري
افسردگي در دوران بارداري
١٤٠٣-٠٥-٠٨
بايد و نبايد هاي تغذيه در دوران پريودي
بايد و نبايد هاي تغذيه در دوران پريودي
١٤٠٣-٠٤-٣٠
بیشتر ...