همه چيز درباره کيست بارتولين
کيست بارتولين (Bartholin cyst) در ناحيه زير پوست واژن رخ ميدهد. بارتولين يکي از غدههاي داخلي واژن است که مايعاتي براي روان کردن واژن ترشح ميکند تا واژن را مرطوب نگه دارد.
وقتي لوله خروجي اين غده مسدود شود، ميتواند باعث ايجاد يک توده پر از مايع ترشحي به نام کيست بارتولين شود. اين توده معمولاً در يکي از جانبهاي ديوار واژن قرار ميگيرد و به صورت يک تومور کوچک و محدود شکل ميگيرد.
علايم کيست بارتولين ميتواند شامل درد، تورم، قرمزي و تشکيل يک توده در ناحيه واژن باشد. اين عارضه معمولاً در زنان جوان تا ميانسال رخ ميدهد و معمولاً نياز به درمان دارد.
کيست بارتولن کجاست؟
محل قرار گرفتن غدد بارتولن در دو طرف دهانه ورودي واژن زير عضله بولبوکاورنوس است. بسته شدن دهانه اين غدد و تجمع مايعات روانکننده واژن داخل اين غدهها باعث شکلگيري اين عارضه در دهانه واژن ميشود.
علائم کيست بارتولين
1. درد: ممکن است در ناحيه بارتولين (در نزديکي واژن) حس شود. اين درد ممکن است به خصوص در هنگام نشستن، راه رفتن، جابجايي و همچنين در هنگام تماس جنسي بيشتر شود.
2. تورم: منطقه بارتولين ميتواند متورم و بزرگ شود. اين تورم ممکن است باعث ايجاد يک توده نرم و گرد در ناحيه بارتولين شود.
3. قرمزي و التهاب: پوست در ناحيه بارتولين ممکن است قرمز و التهاب داشته باشد. اين ممکن است باعث ايجاد حساسيت و درد در منطقه شود.
4. تشکيل يک توده: يک توده پر از مايع ترشحي به نام کيست بارتولين ميتواند در ناحيه بارتولين شکل گيرد. اين توده ممکن است نرم و گرد باشد و با فشار ممکن است مايع ترشحي را تراوش کند.
مهم است بدانيد که علائم کيست بارتولين ممکن است مشابه علائم ديگر اختلالات ناحيه تناسلي باشند. در صورتي که شما علائمي از اين نوع تجربه ميکنيد، بهتر است به پزشک مراجعه کنيد تا تشخيص صحيح و درمان مناسب را بررسي کند.
کيست بارتولن خطرناک است؟
کيست بارتولين در اکثر موارد خطرناک نيست و به طور عمومي به عنوان يک عارضه غيرخطرناک در نظر گرفته ميشود. با اين حال، در برخي موارد خاص، ممکن است مشکلات و مضراتي را ايجاد کند.
در صورتي که کيست بارتولين عفوني شود، ممکن است علائم شديدتري از جمله درد شديد، ورم زياد ، قرمزي شديد، گرمي و داغي در ناحيه واژن، تب و علائم عفونت عمومي مانند لرز، خستگي و احساس ناراحتي عمومي به وجود آيد. در اين موارد، نياز به مراقبت پزشکي فوري و درمان مناسب داريد.
علاوه بر اين، در برخي موارد نادر، کيست بارتولين ممکن است با عفونت مکرر و مزمن همراه باشد و باعث مشکلات مزمن در ناحيه بارتولين شود. در اين موارد نيز، پزشک معالج ميتواند اقدامات لازم را انجام دهد تا مشکلات مربوطه را کنترل کند.
در کل، اگر شما علائم کيست بارتولين را تجربه ميکنيد، بهتر است با پزشک خود مشورت کنيد تا تشخيص و درمان صحيح را انجام دهيد. او ميتواند با بررسي حالت شما و تاريخچه پزشکي، به شما راهنمايي کند و در صورت لزوم، درمان مناسب را تجويز کند.
گرفتن نوبت از دکتر خوش سيما
روش هاي درماني کيست بارتولين
1. مراقبتهاي خانگي:
- استفاده از گرما: استفاده از سيستمهاي گرمايي موضعي مانند حمام گرم يا کمپرس گرم ميتواند به تسکين درد و کاهش التهاب کمک کند.
- جلوگيري از تحريک: محدوديت فعاليت جنسي در طول درمان ممکن است کمک کند.
2. داروها:
- آنتيبيوتيکها: در صورت عفونت کيست، پزشک ممکن است آنتيبيوتيکها را تجويز کند تا عفونت را کنترل کند.
- داروهاي ضد التهاب غيراستروئيدي: مصرف داروهاي ضد التهابي مانند ايبوپروفن يا ناپروکسن ميتواند در کاهش التهاب و درد کمک کند.
3. روشهاي جراحي:
- تخليه دستي: پزشک ممکن است با استفاده از تکنيکهاي خاص، سعي کند کيست را تخليه کند. اين عمليات بايد توسط پزشک انجام شود تا عفونت نشان ندهد.
- عمل جراحي کيستکتومي: در مواردي که کيست تکراري، بزرگ يا مزمن است، عمل جراحي کيستکتومي ميتواند انجام شود. در اين روش، کيست بهطور کامل برداشته ميشود.
نکته مهمي که بايد به آن توجه کنيد، اين است که درمان کيست بارتولين بايد توسط پزشک متخصص صورت گيرد. او با بررسي وضعيت شما و تاريخچه پزشکي، بهترين روش درماني را براي شما تعيين خواهد کرد و نکات اضافي در مورد پيشگيري از بازگشت کيست را ممکن است به شما بياموزد.
علائم ترکيدن کيست بارتولن
1. درد شديد: ترکيدن کيست بارتولين ممکن است با درد شديد همراه باشد. اين درد ممکن است ناگهاني و حاد باشد و ممکن است تا چند روز ادامه داشته باشد.
2. خروج مايع: ترکيدن کيست ميتواند منجر به خروج مايعي شود. اين مايع ممکن است شامل مايع ترشحي، پوست مرده و خون باشد.
3. تخليه خون: در صورتي که ترکيدن کيست با خونريزي همراه باشد، ممکن است خون بهصورت قطرات يا در مقدار بيشتري تخليه شود.
4. تسريع بهبودي: پس از ترکيدن کيست، ممکن است مشاهده شود که التهاب و تورم در ناحيه بارتولين کاهش مييابد و علائم بهبود مييابد.
در صورت ترکيدن کيست بارتولين و بروز علائم شديد مانند درد شديد و خونريزي فراوان، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنيد تا تشخيص صحيح و درمان مناسب را بررسي کند. پزشک ميتواند بررسي کند که آيا نياز به مراقبت هاي پزشکي فوري يا عمل جراحي داريد.
انواع کيست بارتولن
1. کيست بارتولين ساده: اين نوع کيست بيشترين شيوع را دارد. غده بارتولين انسداد ميشود و مايع ترشحي درون آن جمع ميشود، که به شکل يک کيست روي پوست ظاهر ميشود.
2. کيست بارتولين عفوني: در برخي موارد، کيست بارتولين ممکن است عفونت بگيرد. علائم اين نوع شامل تورم، قرمزي، درد شديد، گرمي و تشکيل آب ترشحي در ناحيه بارتولين است.
3. کيست بارتولين مزمن: در برخي افراد، کيست بارتولين ميتواند به صورت مزمن و تکراري باشد. اين به معناي تشکيل مکرر کيستهاي بارتولين در طول زمان است.
4. کيست بارتولين پالپابل: اين نوع کيست حاوي بافت پالپابل (پالپ يا بافت مشابه موجود در دندان) است. اين بافت ميتواند دليل بروز علائم تهاجميتري مانند درد و التهاب باشد.
5. کيست بارتولين دوجداره: در برخي موارد، کيست بارتولين داراي دو پوسته جداگانه است و مايع دروني در فضاي بين دو پوسته جمع ميشود.
6. کيست بارتولن در موارد نادري ممکن است تبديل به کانسر شود و به همين دليل بعد از برداشته شدن بايد جهت بررسي پاتولوژيک فرستاده شود.
در هر صورت، براي تشخيص دقيق و تعيين نوع کيست بارتولين، با پزشک خود مشورت کنيد. تشخيص تخصصي توسط پزشک با بررسي علائم، انجام آزمايشات مورد نياز و اگر لزوم بازديد از منطقه مشکلدار صورت ميپذيرد.
براي درمان کيست بارتولين کي بايد به متخصص مراجعه کنيم؟
اگر علايمي از وجود اين بيماري در بدن خود احساس ميکنيد، بهتر است با يک متخصص زنان مشورت کنيد
نويسنده : دکتر معصومه خوش سيما